Tűzoltó

Bevezető

Szakmai lépcsőfokok

Munkába állás mozzanatai, munkalehetőségek

Felszerelés és ruházat

Kitüntetések

Egyéb lehetőség

Bevezető

A Sims 3 Álomállások kiegészítő szakmáival minden Sim megtalálhatja a hozzá legközelebb álló karrierlehetőséget. Így lehetsz akár hős tűzoltó is, aki saját testi épségét kockáztatva menti meg Simjeid életét. Ezen kívül persze sok más feladata is van, de nem árulok el előre semmit sem. Tippem egy ilyen hősről szól.

Water Hadley (Water és nem Walter, elírták az anyakönyvben:D) újonnan költözött Twinbrook városába. Úgy gondolta, bár testi adottságai nem éppen megfelelőek a munkához, de hatalmas bátorsága tökéletesen alkalmassá teszi arra, hogy a város hős tűzoltója lehessen.

Többféle módon lehet elhelyezkedni tűzoltói munkakörben. Ezek egyike, ha felkeresed azt a helyszínt, ahol erre a munkára jelentkezni lehet. Menj tehát el a Városi tűzoltólaktanyába.

Itt válaszd a "Helyezkedjen el tűzoltóként" lehetőséget.

Végezetül fogadd el a választott hivatást!

Az új szakmák hivatáspanelje eltér az eddig megszokottaktól. Van egy fix heti bér, amelyet minden vasárnap kapsz kézhez. Előléptetéshez a Munkatapasztalat mércét kell "megtölteni". Ez a tűzoltó szakmánál három dologtól függ:
- vészhelyzetek
- jártasságok (atlétika, ezermester)
- munkatársak

Munkanapokon általában egy munkalehetőséget kapsz, de vannak olyan napok is, amikor szerencsére(?) nem történik baj a városban. Minden riasztás után a heti béred a fizetség, nem rossz, de amikor egy héten csak kétszer kapsz pénzt, az azért eléggé bosszantó. Előléptetési bónusz itt sincs, és fizetésemelést sem kapott egyszer sem a Simem. A szakma csúcsára lehet jutni már két hét alatt is, ezt azért elég könnyű megcsinálni, talán a készítők ezért nem készítettek a 10. szinthez hosszútávú életcélt. De azért a tűzoltókat sem kell félteni, ehhez a karrierhez is tartozik egy. Water hosszútávú életcélja: Megmenteni 30 Sim életét.

Szakmai lépcsőfokok

Ssz
Név
Munkaidő
Munkanap
Heti bér
Velejáró
1
Vizesnyolcas 09.00-17.00 HKSZeCSP
276 $
uniformis, interakció
2
Pernyemágnes 09.00-17.00 HKSZeCSP
340 $
 
3
Tűzbiztonsági előadó 09.00-17.00 HKSZeCSP
400 $
uniformis
4
Fecskendőidomár 09.00-17.00 HKSZeCSP
520 $
dísztárgy
5
Tűzoltó 10.00-18.00 HKSZeCSP
640 $
uniformis, saját oxigénpalack
6
Tűzoltó őrmester 10.00-18.00 HKSZeCSP
840 $
dísztárgy
7
Szolgálatparancsnok 11.00-17.00 HKSZeCSP
1132 $
uniformis
8
Füstrobbanási szakértő 11.00-17.00 HKSZeCSP
1480 $
 
9
Tűzoltóparancsnok-helyettes 12.00-17.00 HKSZeCSP
1840 $
uniformis, "tűzálló"
10
Tűzoltóparancsnok 12.00-17.00 HKSZeCSP
2480 $
tűzoltókészülék, tűzriasztó - saját

Mj: Kattints a lépcsőfokok elnevezéseire, így elolvashatod az előléptetéskor kapott üzeneteket!

Mj: 9. szintet elérve, Simed és gyermekei egy rejtett személyiségjeggyel, a tűzállósággal gazdagodnak. Innentől kezdve tűzálló egyenruha nélkül dolgozik Simed.

Munkába állás mozzanatai, munkalehetőségek

A tűzoltó munkahellyel rendelkezik, mely természetesen nem más, mint a városi tűzoltólaktanya. Az eddigi karrierekkel ellentétben azonban Simedet itt láthatod munka közben sőt, meghatározhatod, hogy munkaidejében mit csináljon, mivel foglalkozzon.

A munkaidő kezdete előtt egy órával ez a kis járgány jön Simedért, hogy munkahelyére kísérje. Mikor megérkezik az autó, automatikusan a cselekménysor legelejére kerül a "Menjen dolgozni" ikon. Amikor letelik a munkaidő, szintén feltűnik, ekkor természetesen a munkahelyen. A régi karrierektől eltérően azonban Simed ettől még nem indul rögtön haza. Dudálgathat a kicsi kocsi, ha nem adod ki parancsba, az autóba nem száll be Simed. Erre tehát érdemes odafigyelni.

Mikor először megy Simed a munkahelyére, ezt a kis üdvözlő üzenetet kapja. A szabad munkaidőt okosan használd ki! Edzz az alagsori tornateremben, vagy barátkozz össze munkatársaiddal. Ezermesterségedet is fejlesztheted, ugyanis a Kacattronik munkapad a feltalálói jártasság mellett erre is hatással van, bár jóval kisebb mértékben. Azt javaslom inkább, hogy ha nem akarsz a limlomokkal foglalkozni, inkább ezt hagyd otthonra, a munkahelyeden maradjon a tornázás és a barátkozás.

Tűzoltóként a következő munkalehetőségeket kapod:
- Kis tűzeset
- Nagy tűzeset
- Katasztrófa az épületben
- Speciális katasztrófa épületben
- Törpeinvázió
- Földrengés

Kis tűzeset

Riasztáskor fülsértő hang hallatszik a tűzriasztókból, ezt láthatóvá is tették a körülötte lévő narancsszínű karikákkal (nem tudom jobban leírni, de szerintem egyértelmű). Megjelenik a katasztrófa helyszíne is a térképen, de normál nézetben is látszódik az irány.

Ekkor kattints a Viyuviyu 4000-re (így hívják a tűzoltóautót), és válaszd ki a "Reagáljon a riasztásra" lehetőséget.

Térképnézetben vidd a katasztrófa helyszíne fölött lévő jelre az egeredet, hogy lásd, mivel kell szembenézned.

Ez szerencsére csak egy kisebb tűzeset vagyis nincs Simélet veszélyben, 2-3 tűzfészket kell eloltani.

A kis tűzeset osztályozása.

Bevetéskor közvetlenül is irányíthatod Simedet azzal, hogy a tűzre rákattintasz. Ha nem teszel így, automatikusan is eloltja azokat.

Tűzoltó akcióban...

Miután a vészhelyzetet elhárítottad, megkapod a munkáért járó pénzt és pontszámot is. Igyekezz minél gyorsabban elvégezni a munkát, ugyanis ezek a pontok nagyban befolyásolják Simed előmenetelét.

Nagy tűzeset

Ez már egy kicsit bonyolultabb. Lezárt ajtók, hatalmas tüzek jellemzők rá, valamint még egy nagyon fontos dolog: itt már embereket kell menteni.

Most a dolgod a következő: oltsd el a tüzet és bíztasd futásra egy (bizonyos számú) Simet.

Én először mindig megkeresem a Simeket. Lehetnek a ház emeletén, pincéjében is, de a kertet és a garázst is meg kell nézni! Én jártam már úgy, hogy két Sim is a kertben tartózkodott, amikor a tűz keletkezett. Hiába tudtak volna nyugodtan elmenekülni, mivel a kerten kapu volt, így a tűzoltónak kellett értük menni.

A Simek kiszabadítását azonban általában a végére hagyom. Már csak azért is, mert legtöbbször nem lehet értük menni addig, amíg a tűz egy részét meg nem fékezem.

Ha nem fojtod el időben a tüzet, egyre több keletkezik, és egyre tovább tart majd a mentés.

Néhány akciójelenet:


Nem kegyelmez az ajtónak sem!

Miután a tüzet megfékezte Simed, indulás a bajban lévő Simekért és bíztasd futásra őket!

Minél ügyesebb Simed, annál nagyobb tüzet kell megfékeznie. Ezzel indokolható, hogy a "Bíztassa futásra" helyett már a Simek kiszabadítása a fő cél.

Gyerekeket és totyogósokat kézben viszi ki.

Ne csodálkozz, ha Simed éjszaka hálálkodó telefont kap...

Katasztrófa az épületben

Katasztrófák a középületeket is érik, mivel ezek azonban nyúljáratok, így nem látni a bent zajló eseményeket, csak hangokat lehet hallani. Ez a típus hasonlít a kísértetvadász szakma paranormális nyomozásához.

Feladatod itt a vészhelyzet kezelése.

Többféle vészhelyzet létezik, példának néhány:Speciális katasztrófa épületben

Három speciális katasztrófa létezik, de ezek közül nálam csak az egyik jelent meg, pedig több tűzoltóval, több héten át próbálkoztam.

Ezek a katasztrófák három épülethez kötődnek: raktárépület (bűnözők főhadiszállása), kórház és a tudományos labor.

Speciális katasztrófáról van szó, ha:
- utána kitüntetést kapsz
- nem a megszokott üzenetekkel találkozol
- nem a "Katasztrófa az épületben" felirat jelenik meg a vészhelyzet elnevezésénél

Az épületekben hagyományos katasztrófák is történnek, de ne tévesszenek meg!

Raktárépület - A gonosz terv dugába dől

Ekkor a vészhelyzet típusaként nem a "Katasztrófa az épületben" szerepel, hanem a speciális katasztrófa neve.

Tudományos labor - Hasadék a téridő szövetén

A tudományos laborban történő speciális katasztrófa képeit SzotyiSims küldte be, köszönet érte!

Törpeinvázió

Amikor először próbáltam ki a tűzoltó karriert, akkor kaptam meg ezt a lehetőséget, azóta se. Akkor összesen egy képet készítettem, hogy megmutassam a többieknek, milyen lehetőségek merülnek ilyenkor fel. Sajnos azonban, mióta ezt a tippet készítem (két hónapja), egyszer sem került elő.

Szerencsére Szotyisims kisegített néhány képpel és információval, ezúton is köszönöm neki!

Igazi kis mérges törpe. Először káromkodik, majd az arca vörösödni kezd, és gőz áramlik ki a fülén, végül pedig teleportál.

Mikor egy ilyen kis méregzsákkal találkozol, ezek a lehetőségek merülnek fel vele kapcsolatban. Csak ügyesen, olyan helyen is lehetnek, ahol nem éred el őket!

Földrengés

Ez mindennek a tetőpontja, szerintem a legizgalmasabb és legérdekesebb vészhelyzet.

Itt már három különböző feladatot is kapsz. A tüzet természetesen el kell oltani,

A gáztűzhelyre kattintva a gázszivárgás is megszüntethető.

Na de hol vannak a Simek?

A törmelékek alá szorultak, melyekre kattintva kiszabadíthatod őket.

Hát igen... Miután az egyik helyen végeztél, jön a következő katasztrófasújtotta terület. Egymás után három riasztást is kapsz!

Felszerelés és ruházat

Sorrendben az öt egyenruha, amelyet Simed bevetései során visel.

A tűzriasztót az ezermesterség jártasság 4. szintjétől lehet fejleszteni. Fontos a karbantartása is, ezt, ha szükséges, bármikor elvégezheted.

A tűzoltóautót is muszáj karbantartani. Az 5. ezermester szint elérése után feljavítható, melyet háromszor tudsz megtenni, ezzel egyre gyorsabban kiérsz majd a vészhelyzetekhez.

Előléptetett tűzoltóként (5. szint) saját tűzoltópalackkal rendelkezel, melyet szintén fel lehet javítani. Ezután a hatékonyság érdekében bizonyos tüzeket narancssárga porral olt Simed.

Bármilyen feljavításba is fogsz, nem gond, ha valamiért megszakítod a folyamatot. Nem kell előről kezdened, ugyanott folytathatod, ahol abbahagytad.

10. szint után saját tűzoltókészülékkel (tűzoltóautóval) is rendelkezel, így már nem jön érted többé a kis piros kocsi. Munkaidődet otthon is töltheted, és mivel saját tűzriasztót is kapsz, így már nálad is jelez, ha vészhelyzet adódik.
A Simed Eszköztárába kerül a tűzoltóautó, így ha nem fér el a telkeden egy, semmi gond, bármikor előkaphatod onnan. Így viszont más családtag nem használhatja.

Külön felhívnám a figyelmedet arra, hogy a saját tűzoltóautó és tűzriasztó nincs felfejlesztve, ezt újra meg kell tenned.

A tűzoltóállomásra ugyanúgy el kell menned karbantartani az ott lévő dolgokat.

Kitüntetések

A hős tűzoltó kulcsa

A tűzoltó karrier 10. szintjének elérése után jár ez Simednek. Ezt kapta meg legkorábban hősöm, főleg, mivel 10 munkanap alatt teljesítettem. Úgy gondoltam, ha már a játékban is megünneplik, néhány kép erejéig mi is tegyünk így.

Az átadási ceremóniát követően Simed A város hőse hangulatjelzővel lesz megáldva 4 napon keresztül.

Tűzoltói érdemrend

Két Simélet megmentése után jár.

Lánglovag-érdemrend

Simed ezt 10 élet megmentéséért kapja.

Arany tűzcsap

Tűzoltóparancsnokként további 12 Simélet megmentéséért jár.

Tűzoltói bátorság szalagja

"A gonosz terv dugába dől" speciális katasztrófa jutalma.

A páratlan hősiesség medálja

A kórházat ért katasztrófa után jár.

A vitézség trófeája

Törpeinváziós vészhelyzet után jár.

Tűzoltói oroszlánszív-trófea

A tudományos laborban történő speciális katasztrófa utáni érdemrend.

Mj: Az utolsó három érdemrendről készült képekért köszönet SzotyiSims-nek.
Köszönöm mindenkinek, aki küldött be képeket!

Egyéb lehetőség

Új interakciók:

Előléptetés utáni tárgyak:

Fecskendőidomár jutalma.

Tűzoltó őrmester kapja.

 

A tippet és a képeket Teteci készítette. A törpeinváziós részben SzotyiSims is besegített.

My Sims Webáruház