Tél

Az Évszakok kiegészítővel megjelenésével simeink is megismerhetik az időjárást, átélhetik a nyári forróságot, a téli hideget, a napsütéses tavaszt és a színekben gazdag évszakot, az őszt.

Mindegyik évszakban másfajta szabadtéri tevékenységeket végezhetnek, különböző - az aktuális évszakra jellemző - fesztiválokon vehetnek részt. Az alábbi tipp a téllel kapcsolatos újdonságokat mutatja be.

Időjárás

A játékbeli tél nagyon hasonló a való világ teléhez. Hideg, zimankós, ködös és sok csapadék esik, főleg hó. Az időjárás előrejelzést a tévére, a számítógépre vagy pedig az újságra kattintva nézheted meg.

Az összes szomszédság gyönyörű az év ezen szakaszán. Emellett a hó számos új tevékenységet tartogat simjeid számára, rengeteg szabadtéri sport és az utolérhetetlen téli fesztivál várja.

Öltözködés

Új kategória érhető el az öltözködés terén a simeknek, ez pedig a kinti viselet. Ha kimész simeddel a szabadba télen, mindig öltöztesd melegen őket. A simek, mihelyt kilépnek a szabadba, automatikusan kinti viseletet vesznek fel, ha mégsem, kattints simedre és öltöztesd át kinti ruhába. Ha megfelelő öltözékben vannak kinn a simek, szinte esélytelen, hogy halálra fagyjanak. Emellett egy új személyiségjegy is hasznodra lehet, válaszd a "Hidegszerető" személyiségjegyet, így simed még tovább bírja a kinti hidegben a szabadtéri sportokat, anélkül, hogy fázna.

Új halálnem

Ahogy az öltözködésnél említettem, megfelelő kinti viseletben szinte lehetetlen, hogy simed halálra fagyjon, ha azonban nem az évszaknak megfelelően öltözködik, először fázni kezd, ekkor egy figyelmeztető semleges hatású hangulatjelzőt kap:

Ha ezután sem gondoskodsz arról, hogy felmelegedjen, egymás után nem sokkal két újabb, de ezúttal már negatív hangulatjelzőt kap:

Ha pedig ezután sem irányítod be a házba vagy öltözteted fel meleg ruhába, simed fagyni kezd, de ekkor még van lehetőséged megmenteni. Kattints rá a simre a háztartás egy másik tagjával és válaszd az "Olvassza ki" lehetőséget:

Ha nincs senki, aki felolvaszthatná simedet, úgy az halálra fagy és meghal.

Szabadtéri tevékenységek

Mihelyt leesik a hó, a talajra kattintva simed több új szórakozási lehetőséget találhat magának:

Ahhoz, hogy ezek az opciók elérhetővé váljanak, nagy hó szükséges, a legtöbb játékot ugyanis kis hóban nem tudják a simek játszani.

Iglu:

Az igluban simed tud aludni, pihenni, viszont alvásnál előfordulhat, hogy negatív hangulatjelzőt kap, mert a hideg és kemény jégtakarón aludt. Az iglu újabb helyszíne lehet az etyepetyének is.

Hócsata: Ha több sim tartózkodik a telken, remek móka lehet a hógolyózás is.

Hóangyal:

Emellett ha simednek elég nagy a telke, vásárolhatsz jégkorcsolyapályát vagy hódeszkázásra alkalmas félcsövet is. Ha nincs elég helyed, akkor se keseredj el, a fesztiválparkban lehetőséged nyílik mindegyiket használni. Vásárolhatsz hódeszkát is, ez gyerek és felnőtt méretben is kapható. A tárgyakat vásárlás módban a "Szabadtéri tevékenységek" menüben érheted el.

Hóemberek:

Simed ezentúl hóembereket is építhet, akár egyedül, akár társaságban. Összesen hatféle hóember érhető el, klasszikus hóembert bármelyik sim tud alkotni. Először csak a klasszikus és a "véletlenszerű" hóember érhető el, ha simed feltalál egy újabb típusú hóembert építés közben, utána már azt is elérheti az "Építsen hóembert... " lehetőség alól. Bizonyos személyiségjegyek és egyéb körülmények nagyban befolyásolják, hogy simed milyen hóember építését tudja megtanulni.

Klasszikus hóember: bármelyik sim képes megtanulni az építését

Jégkorongozó hóember: atlétikus, természetkedvelő simek tudják felépíteni, vagy akiknek van jégkorcsolyapálya a telkükön

Szomorú bohóc hóember: Ha simednek nagyon alacsony a hangulata, esetleg ingerlékeny személyiségjeggyel rendelkezik, vagy nem szereti a természetet

Gonosz hóember: A fenegyerek, rosszindulatú, gonosz vagy piromániás simek tudják felépíteni.

Űrlény hóember: az őrült vagy számítógépzseni simek tudják nagyon gyorsan feloldalni az építését.

Kaszás hóember: Peches, gonosz simek tudják felépíteni, vagy az is segít, ha sírok vannak a telkeden, esetleg részmunkaidős állást vállalsz a mauzóleumban.

Téli fesztivál és Hópihe-nap

A Hópihe-nap általában a tél utolsó napjára esik. Az ünnepnapon a simeknek nem kell sem iskolába, sem munkába menniük, szabadnapot kapnak és az egész napra plusz tíz hangulatjelzőt. A Hópihe-nap előtt 2-3 nappal simed üzenetet kap:

Mihelyt megkaptad az üzenetet, már ellátogathatsz a fesztiválparkba, amit térképnézetben könnyen megtalálhatsz:

Hódeszkázás

A téli fesztiválon simed használhatja a hódeszkázáshoz szükséges félcsövet. A hódeszkázás rejtett képesség, három szintje van, minél ügyesebb és gyakorlottabb benne simed, annál kevesebbet esik le a deszkáról és trükköket is tud végrehajtani. A hódeszkázással simed öt fesztiváljegyet kaphat.

Jégkorcsolya

A jégkorcsolyázás is rejtett képesség lett. Simjeid a jégkorcsolyapályán tudnak gyakorolni vagy pedig bármelyik tavon, ami befagyott a hideg miatt. Ahogy simed a jégkorcsolyában fejlődik, egy idő után már nemcsak siklani tud, hanem hátrafelé menni, megpördülni stb. Simed öt fesztiváljegyet kaphat a jégkorcsolyázásért is.

Arcfestő bódé

Az arcfestés 50 simeoleonba kerül, simed öt fesztiváljegyet kap érte. Időnként előfordul azonban, hogy az arcfestés nem úgy sikerül, ahogy kellene.

Rágcsabár

Ahogy a többi fesztiválon is, a rágcsabárban nemcsak ennivalót és innivalót vehetsz simednek, hanem az összegyűlt fesztiváljegyeket is beválthatod.

A rágcsabárban az összegyűjtött fesztiváljegyekért az alábbi tárgyakhoz juthatsz hozzá:

Tárgyak Ára (fesztiváljegy)
Fagyöngy 10
Pihe, a hómackó 10
Jégkorcsolyapálya (kicsi) 50
Arcfestő fülke 50
Családi móka víziaréna 50
Jégkorcsolyapálya (nagy) 100
Félcső hódeszkázáshoz 100
Keserghy Hó M.B. Ernő 500

Az alábbi ételeket és italokat veheted meg a rágcsabárban:

Megnevezés Ára (simoleon)
Forró csoki 5
Forró gyümölcsbor 5
Gyümölcspuncs 5
Hagymakarikák 8
Hamburger 10
Hasábburgonya 8
Hotdog 10
Kávé 5
Mézeskalács 5
Nachos 10
Pite 8
Sült csirkeszárnyak 10
Sűrű kagylóleves 10
Tofu dog 10
Tojáslikőr 7
Üdítő 5

Csókolj meg a fagyöngy alatt

Egy kedves újdonság még a fagyöngy. A fagyöngyöt vásárlás módban a Dekorációk - Egyéb dekorációk alatt találod. Rákattintva simed csókot kérhet a telken tartózkodó más simektől. Ha sikerül a csók, mindkét sim pozitív hangulatjelet kap négy órára:

Ünnepi világítás

Télen a simek házát ünnepi díszkivilágítással láthatod el. Ehhez kattints a bejárati ajtóra és válaszd a "Díszkivilágítás" opcót. Kétféle mód érhető el: a függőleges és a vízszintes égősorok, mindegyiknél számtalan szín közül választhasz.

Ajándékozós buli

Ha tél, akkor nem maradhat el az ajándékozás sem. Rendezz ajándékozós bulit, ahová hívd meg barátaidat is. Az ajándékozós bulit ugyanúgy rendezheted meg, ahogy a többi bulit is. Mihelyt megkapod az üzenetet, hogy a bulid hamarosan kezdődik, nézz körül a telkeden és keresd meg, hogy a Mikulás hová rejtett el a szőnyeget, a rajta lévő ajándékhalmokkal. Amint megkezdődik a buli, kattints rá az ajándékhalomra és kérj meg mindenkit, hogy bontsa ki az ajándékát. Ha ezt nem teszed meg, a vendégek előbb-utóbb megunják a várakozást és saját maguktól elkezdik kibontani az ajándékokat.

A tippet készítette: Ruby

My Sims Webáruház