Bulirendezés

A Sims 3-ban számos alkalom miatt rendezhet bulit simed. A bulik előkészítésének menete minden buli esetében hasonló, ezt a házibuli rendezése címszó alatt ismertetjük.

A bulik típusai:

Házibuli

Kattins rá simed eszköztárában a telefonra és válaszd a "Rendezzen bulit" lehetőséget:

Egy kis csevegés után a telefonon, megjelenik a buliszervező ablak:

A buliszervező ablakban nyílik lehetőséged arra, hogy beállítsd a buli típusát, a kezdés időpontját, az öltözködési előírást és persze a legfontosabbat, hogy kiket hívsz meg.

Az ismerőseid közül bárkit meghívhatsz. Ezt úgy teheted meg ha rámész az ismerősödre és van mellette egy jobbra nyíl; arra kattintva hozzáadhatod a listához. (De  ettől még nem biztos, hogy eljön. Csak az jön el biztosan, akivel nagyon jóban vagy.) Csak 10 embert hívhatsz meg.

Ezután beállíthatod, hogy milyen fajta legyen a bulid. A bulik típusairól a tippünkben olvashatsz bővebben.

Valamint azt is beállíthatod, hogy milyen öltözékben jöjjenek a vendégek. Jöhetnek Laza öltözékben, Elegáns ruhában, vagy fürdőruhában. Vannak olyan bulitípusok, ahol nem dönthetsz az öltözködésről. Egyértelmű, hogy ha egy kellemetlen személyiségű simet ismersz és meghívod, akkor ő nem abban fog jönni, mint amiben kellene.

Beállíthatod, hogy mikor kezdődjön a buli:

De nem minden időpont felel meg simjeidnek. Onnan tudhatod meg, melyik időpont a rossz, hogy a pipa a jobb alsó sarokban elszürkül.
De ez egyértelmű, mert a való életben sem akarnál például hajnali 6-kor házibuliba menni.

Eztán kattints rá a pipára.
Megjelenik egy ablak, mikor kezdődik a buli.

A buli kezdetéig van időd átöltözni, előkészíteni mindent, hogy jó bulit rendezhess. A buli az első vendég érkezésével veszi kezdetét:

Buli rendezése közösségi területen

A telefonon kattints a "Rendezzen bulit itt..." opcióra:

Eztán feljön a szomszédság térképe. Azokon a közösségi területeken tarthatsz bulit, amelyeknek az ikonja megjelenik a térképen. A közösségi területen tartott bulin a helyfoglalás pénzbe kerül. Ha kiválasztasz egy úticélt, rákattintasz, láthatod, hogy mennyibe fog kerülni, ha azt a területet béreled ki.

Ha kiválasztottad a számodra megfelelő helyszínt, kattints az OK gombra, ezután megjelenik a buliszervező ablak:

Eltérés az otthon tartott bulihoz képest, hogy nem állíthatod át a buli típusát, csak az időpontot, öltözködési előírást és a meghívottak listáját szerkesztheted.

Ha fel akarod fedezni a területet még a buli kezdete előtt, akkor érj oda időben, hogy legyen rá időd, mielőtt a vendégek megérkeznek.

 

Születésnapi buli

A születésnapi buli akkor válik elérhetővé, hogy simednek közeledik a születésnapja, amiről minden esetben értesítést kap:

Születésnapi bulit minden korosztályú simnek lehet rendezni. Ugyanolyan előkészületeket igényel, mint bármelyik más buli, azonban elengedhetetlen kelléke a születésnapi torta, amit Vásárlás módban találhattok meg a Szórakozás - Bulik menü alatt. Az ára 30 simoleon.

Ha megérkezett minden vendég, kattints simeddel a tortára és válaszd a "Fújja el a gyertyát" opciót.

Esküvő

Ha két sim eljegyezte egymást, lehetőség nyílik esküvő rendezésére, így a pár egybekelését a barátok is megünnepelhetik.

Mihelyt elintézted a részleteket, érdemes előkészíteni a terepet. Ha rendelkezel a Nemzedékek kiegészítővel, akkor választhasz a szebbnél szebb esküvői lugasok közül, amelyeket vásárlás módban A szabadban - Szabadtéri tevékenységek menüben találhatsz meg.

Szintén a Nemzedékek kiegészítővel vált lehetővé az esküvői torta vásárlása, amit vásárlás módban a Szórakozás - Bulik menüben találtok.

Ha megérkeznek a vendégek, kattints az esküvői lugasra és válaszd az "Esküdjenek össze" opciót vagy pedig kattints rá simed szíve választottjára és válaszd a "Házasodjanak össze" opciót.

Miután összeházasodtak, az esküvői tortára kattintva lehetőség nyílik a "Vágja fel a tortát" opcióra. Miután az ifjú pár felvágja a tortát, a többi vendég is vesz belőle:

Temetés

Ha meghal egy sim a családban, lehetőség nyílik rá, hogy a halála után halotti tort tartsanak. A temetésen három új opció nyílik meg a beszélgetések során:

  • Beszéljen elismerően az elhunyt érdemeiről
  • Beszéljen lenézően az elhunyt érdemeiről
  • Fejezze ki részvétét

A halotti toron elég csak beszélgetni a vendégekkel, hiszen szomorú eseményről van szó.

Kampánytámogató rendezvény

A kampánytámogató rendezvény speciális buli, csak politikai karriernél érhető el. A parti célja, hogy a politikuspalánták elegendő összeget gyűjtsenek össze a kampányalapba, aminek a mérete erősen befolyásolja az előléptetés sikerét és gyorsaságát.

Ennél az egy partinál nagyon fontos, hogy a lehető legjobb barátjait hívja meg a sim, ugyanis minél jobb barátok és persze minél jobban érzik magukat a partin a simek, annál több pénzt adományoznak. A vendégek távozáskor adják át a vaskosabbnál-vaskosabb összegeket a házigazdának.

Tinibuli

Tinibulit a nevéből is adódóan a tini simek tarthatnak. Ennek alapfeltétele, hogy a szülők ne legyenek otthon, tipikus "nincs itthon a macska, cincognak az egerek" helyzet. Időnként a szülők egy üzenetet kapnak, miszerint nyereményutat nyertek:

Ilyenkor a szülők két napra elutaznak otthonról, szabad az út a gyerekek előtt, hogy azt tegyenek, amihez kedvük van, így akár egy egetrengető tinibulit is tarthatnak. Mihelyt a szülők kitették a lábukat a házból, a tini máris előkaphatja a telefonját és elkezdheti a buliszervezést. Ilyenkor szintén használjuk a "Buli rendezése" lehetőséget, nincs más választási lehetőség, csak a "Tinibuli". A tini sim csak a saját korosztályából hívhat vendégeket erre a típusú bulira.

Miután megérkeznek a vendégek, indulhat a tombolás, elég ha gondoskodsz zenéről és egy adag pizzáról. A tinibulin elérhetővé válik egy új opció is, ha a saját simedre kattintasz, választhatod az "Aludjon a padlón" opciót.

Lehetőleg figyelj oda a zene hangerejére, hacsak nem akarsz bajba keveredni. Merthogy, mint a való életben is, mindig van veszélye annak, ha megpróbáljuk kijátszani a szülőket, ha túl hangos a zene vagy túl kíváncsi a szomszéd, hívhatják a rendőrséget a zaj miatt, így fullad kudarcba a buli. Megjelenik a rendőrség, aki leszidja a tinit és értesíti a szülőket, hogy csemetéjük rossz fát tett a tűzre:

Természetesen a szülők azonnal hazaindulnak, ekkor kapsz egy üzenetet, hogy egy órád van rendbe rakni a házat:

Miután a szülők hazaérnek kellemetlenül rövidre nyúlt nyaralásukból, mert a rendőrség értesítette őket, természetesen jól leszidják a gyereküket és meg is büntetik:

Pizsiparti

Pizsipartit a gyerekek és tizenévesek tudnak tartani, ebben az esetben velük kell a telefonra kattintani és a megjelenő Buliszervező ablakban a Pizsipartit választani. Öltözködési előírásként természetesen a "Pizsamán" kívül nincs más lehetőség. A bulira csak a saját korosztályából hívhatnak vendégeket a simek.

A buli időkorláthoz kötött, csakis 17.00 és 22.00 óra között kezdődhet, ami logikus, hiszen ottalvós buliról van szó.

Amíg meg nem érkeznek a vendégek, vedd meg a gyerek simednek a hálózsákot, hogy legyen hol aludnia. A hálózsákot a Vásárlás módban a Kényelem - Ágyak szekcióban találod.

A bulira a meghívott gyerekek pizsamában érkeznek.

Gondoskodj arról, hogy senki ne unatkozzon és ne éhezzen, majd olyan este 10-11 felé minden gyerek előkapja a hálózsákját és lefekszik aludni. Nem szükségszerű, hogy a házigazda gyermek szobájában alszanak el, hanem épp, ahol elkapja őket az álmosság a házban. Figyelj arra, hogy legyen elég szabad hely minden meghívott hálózsákjának:

A buli addig tart, amíg minden gyerkőc ki nem alussza magát és fel nem ébred. Ébredés után lehetőség van arra, hogy simed az eszköztárába tegye a hálózsákot, így az később is felhasználható a bulik során.

Legénybúcsú/Lánybúcsú

A Nemzedékek kiegészítővel lehetőség nyílik arra, hogy a szerelmesek eljegyzés után - de természetesen még az esküvő előtt - legény-, illetve lánybúcsút tartsanak.

A bulit ugyanúgy lehet megrendezni, mint bármilyen más bulit. Kattints a telefonra és válaszd a buli rendezése funkciót, majd pedig a buliszervező ablakban válaszd ki a legény (vagy lány) búcsút.

Öltözködési előírásként nincs más választási lehetőség, csak az "Öltözz csinosan!", a másik kikötés még ezen bulik esetében, hogy korhatárhoz vannak kötve, csak fiatal felnőtt kortól hívhatóak meg a simek.

A búcsút lehet a sim otthonában és lehet közterületen is tartani.

Mind a menyasszony, mind a vőlegény speciális ruhát vesz fel az alkalomra:

A legény/lánybúcsú nem sokban különbözik a többi bulitól, azonban van két új interakció, ami rendelkezésünkre áll, ezek a: "Locsoljon szénsavas nektárral" és a "Kérje meg, hogy tósztot mondjon".

A szénsavas nektár locsolása például pozitív hangulatjelzőt ad, valamint emeli a buli hangulatát is.

Természetesen ezen bulikon nélkülözhetetlen a táncos megjelenése. Mindkét bulifajtán egyszer csak felbukkan egy táncos, aki hozza magával a magnóját. A táncost a simek meghívott barátai bérlik fel "titokban". A táncos emeli a buli hangulatát, különböző jelmezben jelennek meg, a lehetőségek tárháza kifogyhatatlan. A táncosok - mindkét nem esetében - lehetnek akár rendőrruhában, tűzoltóruhában, tehenésznek öltözve stb.

Miután a táncos befejezi a táncot és úgy ítéli meg, hogy a buli egész jó, dönthet úgy, hogy még egy darabig marad. Simed beszélgethet vele, mint bárki mással és bevonhatja őt a társaságba is. Az alábbi képen a vőlegény sim éppen a táncossal énekel:

 

Természetesen fennáll a kockázata annak, hogy nem sikerül jól a buli, ekkor simed negatív "Hisztis vőlegény" vagy "Hisztis menyasszony" hangulatjelzőt kap:

 

A jó buli alapvető kellékei, tudnivalói

Ahhoz, hogy eget rengető bulit rendezz és mindenki ódákat zengjen a bulijaidról, három alapvető dologgal kell elsősorban tisztában lenni:

1. A simed személyiségjegyei nem számítanak. Lehet barátságos, karizmatikus, jó stb. ezek nagyon jó személyiségjegyek főleg politikai vagy újságírói karrier során, de nincs szükség rájuk ahhoz, hogy fantasztikus bulit rendezz.

2. A meghívottakkal való viszony szintén nem számít (kivéve a kampánytámogató rendezvény esetén). Teljesen mindegy, hogy csak ismerős a meghívottad vagy a legjobb barátod, ez nem befolyásolja a parti kimenetelét.

3. Csakis a vendégek hangulata számít! Ezen áll vagy bukik, hogy a vendégek elmenekülnek a bulidról vagy pedig még hetekig arról áradoznak, hogy milyen jól érezték magukat.

A vendégek hangulatának befolyásolása: hat szükséglete van minden simnek: éhség, ürítés, energia, társaság, higiénia és szórakozás. Ha ezek a mérők mind zöld sávban vannak, a vendégek nagyon jól érzik magukat. Két szükségletet nem tudsz házigazdaként befolyásolni, ez az energia és a higiénia, viszont a többi szükségletet tudod irányítani:

Éhség - Ne hagyd, hogy a vendégeid éhezzenek:

A büféasztalnak negatív és pozitív tulajdonságai is vannak. Jó benne, hogy csak megteríted és a simek esznek, amikor éhesek lesznek, valamint az, hogy sok sim képes enni a büféasztalról, anélkül, hogy elfogyna a megterített étel. Ha pizzát rendelsz vagy házi készítésű ételt szolgálsz fel, az maximum 8 adag. Viszont a büféasztal hátránya, hogy teljesen passzív tárgy, nem tudsz rákattintani és megkínálni a vendégekkel az ételt, a pizzával vagy az otthon készült étellel ellentétben. Tehát a simek addig nem esznek a büféasztalról, amíg nem éhesek.

Szóval ha azt szeretnéd, hogy a vendégek jól érezzék magukat a bulin rendelj inkább pizzát vagy főzz le pár adag ételt és így a vendégeknek máris jobb hangulata lesz a pozitív hangulatmódosító segítségével. (Isteni étel, Kellemes étel, Remek étel, Hihetetlen étel)

Ürítés - senki se érzi jól magát, ha egyre inkább hívja a természet:

Ennek a szükségletnek a kielégítése nem okoz túl nagy fejfájást a házigazdának. Gondoskodj róla, hogy akárhol is tartod a bulit - benn a házban, kinn az udvaron - legyen a közelben egy fürdőszoba vagy wc, ami könnyen megközelíthető.

Társaság és Szórakozás

E két szükségletet a pozitív hangulatmódosítókkal és a tánccal tudod jó irányba befolyásolni.

Pozitív hangulatjelzők: Háromféle hangulatjelző lehet nagyon jó hatással a vendégek hangulatára. Mégpedig:

- Lélegzetelállító látkép (ha a simed háza szép környéken van, általában messze a városközponttól, ha a telken tartózkodsz, pozitív hangulatjelzőt kapsz.)

- Dekoráció: (Kidekorálva, Szép dekoráció, Gyönyörű dekoráció): értelemszerűen a dekoráció minősége számít. Nem szükséges több ezer simoleont elkölteni dekorációra. Érdemes például 1-2 festményt felakasztani a tv mellé vagy ott, ahol a simek táncolnak, vagy letenni 1-2 szőnyeget és egy szobrot.

- Zene: Ahol a bulit tartod, érdemes beüzemelned egy sztereót, amit kapcsolj be. Ha a háttérben szól a zene, a vendégek máris pozitív hangulatmódosítót kapnak. (Vájtfülű)

Tánc: A tánc nagyon gyorsan feltölti mind a társasági, mind a szórakozási szükségletet a vendégeknél. Érdemes a magnó előtt kialakítani egy nagyobb teret, vagy letenni egy szőnyeget, hogy mindenki táncolhasson. Kattints minden simre és kérd meg őket, hogy csatlakozzanak a tánchoz és indulhat a banzáj.

Szóval adj a vendégeidnek pizzát vagy főzz nekik, gondoskodj a zenéről, biztosítsd, hogy legyen helyük táncolni, legyen fürdőszoba a közelben, pár dekoráció és máris te leszel a szomszédságod legnagyobb partiarca.

A tippet készítette: Ruby.

My Sims Webáruház