Simek szerkesztése - SimPE

SimPE - simek szerkesztése részletesen

A SimPE segítségével bármely simnek a jellemzőit, tulajdonságait meg lehet változtatni. Erről készítettem egy részletes leírást.
Ha megnyitottuk a programot, a felső menüben nyissuk le a Tools fület.  A Neighborhoodon belül a Neighborhood Browserre kattintva válasszuk ki azt a szomszédságot, amelyben a szerkeszteni kívánt simünk lakik. Kell neki egy kis idő, amíg betölt, főleg ha sokan laknak az adott szomszédságban.

SimPE - simek szerkesztése részletesen

SimPE - simek szerkesztése részletesen

Miután betöltött, menjünk vissza a Tools fülre és most a Neighborhoodon belül a Sim Browserre kattintsunk.  Ekkor megjelenik a szomszédságban lakó simek listája.

SimPE - simek szerkesztése részletesen

Felül található 4 szűrő, amivel korlátozni tudjuk, mely simek legyenek a listában. A "Playable" a játszható simeket jelöli, "Townies" a városlakók, "NPC" a Nem Játszható Karakterek, és az "Uneditable"-n belül találhatóak a már halott simek, a Nagyláb, a Kaszás és egyéb különleges karakterek.
Válasszuk ki a szerkeszteni kívánt simet és kattintsunk az Open gombra. Én egy saját Simet, Helen Thornyt választottam most a tipphez.

SimPE - simek szerkesztése részletesen

Az első amit megnyit az Overview menüpont lesz, itt meg tudjuk változtatni a sim vezeték- és keresztnevét, nemét, korát, azt, hogy hány napja van hátra az adott korból, és a fajtáját is (egyszóval: átváltoztathatjuk simünket akár valamilyen állattá is, de ezt nem próbáltam ki. Valószínűleg a játék csak kutyaként kezelné, de a kinézete nem változna meg, emberi maradna).

SimPE - simek szerkesztése részletesen

Career
Ebben a menüben a sim munkájának részleteit állíthatjuk át.
A School Type és Grade rész csak a gyerekekre és a tinikre vonatkozik, mivel az iskolatípust (sima vagy magánsuli) és a jegyeket szabályozhatjuk vele.
Ha a Career-t gördítjük le, ott választhatjuk ki, simünk melyik karrierben dolgozzon. A Level-nél húzhatjuk fel, hányadik szinten tartson, a Performance pedig a sim munkabeli teljesítményét mutatja.
Ugyanitt lehet változtatni az Életcélt is, az Aspiration menüvel. (Fortune - Pénz, Family - Család, Romance - Románc, Knowledge - Tudás, Reputation - Hírnév, Fun - Kicsapongás, Chees - Sajtos Melegszendvics, Grow Up - Felnőni), a Score-ral pedig életcélpontokat adhatunk a simünknek.

SimPE - simek szerkesztése részletesen

Relations
A sim kapcsolatait mutatja más simekkel, állatokkal. Ha szerkeszteni szeretnénk a kapcsolatát valakivel, akkor a menü alatti hosszú sávot kell legörgetni, ott választhatunk családot, ekkor alul megjelenik az oda tartozó simek listája. Ha kiválasztottuk a másik simet, akkor a jobboldali panelen kell a további munkát végeznünk.

SimPE - simek szerkesztése részletesen

A felső dobozban a mi simünk viszonyát állíthatjuk a másik simhez, az alsóban pedig fordítva. A Relation Type a simek kapcsolatát jelzi. A példában látható, hogy Helen sim Tim szülője, Timnél pedig, hogy ő Helen gyereke. A 2 zöld sáv a napi és a hosszútávú kapcsolatmutató.
Az alsó négyzetekkel egyéb jellemzőket adhatunk a kapcsolatuknak:
Crush - Rajongás, Love - Szerelem, Engaged - Eljegyezve, Married - Házastárs, Friends - Barát, Buddies - Legjobb barát, Known - Ismerik egymást, BFF - Mindörökké legjobb barát (Szabadidő kiegészítővel), Steady - Járás (tiniknél), Family - Családtag, Enemy - Ellenség.

SimPE - simek szerkesztése részletesen

Interests
A sim érdeklődési körét jelzi. Magyarra fordítva:
Környezetvédelem                 Utazás
Ételek                                   Bűnügyek
Időjárás                                Sport
Művelődés                             Szórakoztatás
Pénz                                     Állatok
Politika                                  Munka
Paranormális                         Iskola
Egészség                               Játékok
Divat                                     Sci-fi

SimPE - simek szerkesztése részletesen

Character
A Zodiac Sign simünk horoszkópja, az alatta lévő zöld panelek pedig a személyiségjegyeket mutatják. (Neat - Pedáns, Outgoing - Közvetlen, Active - Aktív, Playful - Játékos, Nice - Kedves).
A csillagjegyek magyar megfelelői:
Aries - Kos, Taurus - Bika, Gemini - Ikrek, Cancer - Rák, Leo - Oroszlán, Virgo - Szűz, Libra - Mérleg, Scorpio - Skorpió, Saggitarius - Nyilas, Capricorn - Bak, Aquarius - Vízöntő, Pisces - Halak.
Legalul az állítható be, hogy a sim melyik nemhez milyen mértékben vonzódjon.

SimPE - simek szerkesztése részletesen

Skills
Jártasságpontok.
Főzés                                     Logika
Mechanika                             Kreativitás
Karizma                                  Takarítás
Erőnlét

SimPE - simek szerkesztése részletesen

Other
Kevésbé fontos dolgokat lehet itt beállítani. A Ghost Flags dobozban például, hogy szellem legyen-e a sim, át tudjon-e menni tárgyakon (Objects), falon (Walls), embereken (People). A Body Flagsnél, pedig hogy milyen legyen a testalkata, illetve, hogy a terhesség (Pregnant) melyik szakaszában legyen.

SimPE - simek szerkesztése részletesen

University
Ez a menüpont egyetemista simek esetében érdekes. A kis négyzetben lévő pipa jelzi, hogy a Sim egyetemen van. (Valószínűleg a ki-be pipálás nem fogja a simet egyetemistává, ill. vissza változatni inkább csak jelzésképp működik)
A Major menü a szakirányt jelenti, az Effort, hogy hogy áll éppen a sim, a Last Grade pedig a legutóbbi osztályzat. (Mivel a példában szereplő sim nem egyetemista, így ezek üresek.)
Az Influence-nél befolyáspontokat adhatunk a simnek.
A Semester azt mutatja, hányadik félév tart éppen az egyetemből, illetve alatta láthatjuk, hogy mennyi idő (hány óra) van még belőle hátra.
Szakirányok:
Art - Művészet, Biology - Biológia, Drama - Színművészet, Economics - Közgazdaságtan, History - Történelem, Literature - Irodalom, Mathemathics - Matematika, Philosophy - Filozófia, Physics - Fizika, Political Science - Politológia, Psychology - Pszichológia.

SimPE - simek szerkesztése részletesen

Nightlife
Az Éjszakák kiegészítővel kapcsolatos beállítások.
A Turn Ons/Offs arra vonatkozik, mi vonzza/taszítja a simet, a Traitsnél pedig beállíthatjuk, hogy a sim milyen tulajdonságokkal rendelkezik ezekből.  Itt például be van pipálva a Fitness és a Make up, ezek azt mutatják, hogy Helen sim Fitt testalkatú és sminket visel, így azok a simek akik erre indulnak be,  biztos legalább 2 vagy 3 villámmal fognak vonzódni hozzá :)
A Perfume és a Love Potion Duration -nél akkor van szám, ha a simünk be van fújva parfümmel, vagy Szerelmi Bájitallal, ez esetben kijelzi, meddig tart még a hatása.

SimPE - simek szerkesztése részletesen

Business
A Vár az üzlet! menüje.
Salery: Fizetés
Assignment: mi legyen a sim dolga a boltban.
(Chef - Szakács, Host -az aki az étterembe lépéskor fogadja a simeket a pult mögül, Server - Pincér, Bartender - Bárpultos, Barista - kávépultos, DJ, sell lemonade - limonádéárus, Cashier - Pénztáros, Stylist - Fodrász/stylist, Tidy - Takarító, Restock - Árufeltöltő, Sales - Eladó, make toys - készítsen játékot, arrange flowers - kössön virágcsokrot, build robots - készítsen robotokat)  
Owned businesses: A legördíthető menüben az látszik, mely telkeken van a simnek üzlete. Helen Simnek nincs üzlete, mint az jól látható.

SimPE - simek szerkesztése részletesen

Bon Voyage
A Jó utat! kiegészítőhöz tartozó menü, itt tudjuk bepipálni, melyik vakációs emlékkel rendelkezzen a sim, és ugyanígy el is vehetjük tőle.

SimPE - simek szerkesztése részletesen

Freetime
A Szabadidő menüje.
Itt állítható be a sim hobbija és az ezzel kapcsolatos dolgok. A Hobby Enthusiasm menüben szabályozni tudjuk, melyik hobbiból milyen szinten tartson a sim.
A Predestined Hobby arra a hobbira utal, amiben a sim "Született Tehetség". (Ami a játékban a vezérlőpanelen ezüstösen körbe van kerítve) Itt meg tudjuk változtatni, bármelyik másikra. (Ez elég hasznos, mivel nálam sorozatosan szőke kislánykákhoz rendeli a játék a barkácsolást.)
A Secondary Aspiration a másodlagos életcél.
Hobbik:  Cuisine - Konyhaművészet, Arts&Crafts - Képző- és Iparművészet, Film&Literature - Film és Iordalom, Sports - Sportok, Games - Játékok, Tinkering - Barkácsolás, Nature - Természet, Fitness - Fitnesz, Science - Tudományok, Music&Dance - Zene és Tánc.

SimPE - simek szerkesztése részletesen

More
Ezt a menüt legördítve még találunk pár opciót. Itt nyithatjuk meg például a simek vágyait (Wants&Fears), emlékeit (Memories),  de ezek majd egy másik tippben kerülnek részletes kifejtésre.

Végül a jobb oldalon található Commit gombbal menthetjük el  a változásokat. Amikor kilépünk, meg fogja kérdezni, hogy a szomszédságban is mentse-e a változtatásokat, erre is igent kell nyomni.

SimPE - simek szerkesztése részletesen

A tippet Nana készítette.

My Sims Webáruház