Hogyan írjunk Sims Tale-t - 4. rész

Az utolsó simítások

 

Ebben a részben már nem a tale készítésről szeretnék írni, hanem inkább az utolsó simításokról, az egyéb fontos tudnivalókról és újabb jó tanácsokról.

A Beküldési Feltételek:

 

bfe

Ha tale-t írsz, és szeretnéd azt beküldeni az oldalra, fontos, hogy valamikor (lehetőleg az elején) iktasd be a Beküldési Feltételek elolvasását, amelyet a Sims Tales menüben találsz meg rögtön az első sorban.

Ez az oldal szerkesztői által készített alap tudnivalókat és feltételeket tartalmazza, amelyek közül az alábbiak a legfontosabbak:

Egy tale csak akkor jelenhet meg az oldalon, ha annak beküldted a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre legalább 10 részét. Ez a minimum, senkivel nem kivételeznek. Ha ettől kevesebb epizódból áll a tale, akkor értelemszerűen az összeset mellékelned kell.

Egy történet ne legyen túl rövid, minimum 7-8 részből álljon!

A képek számának nincs felső korlátja, bár erősen ajánlott 40-nél új részt kezdeni, viszont alsó határa van. Egy epizódnak legalább 12 képet kell tartalmaznia.

Fontos, hogy minden részedet külön dokumentumban küldd el, ne egyben az egészet!

Egy kép ne szerepeljen többször, és ha szerkesztést végzel rajta, ne Wordben tedd, hanem valamilyen képszerkesztő programmal csináld. (Paint, Photoshop, GIMP, PhotoFiltre stb.)

Csak egy aktuálisan futó történeted lehet az oldalon. Tehát egyszerre kettő Tőled nem fog megjelenni, majd csak akkor teszik ki a következőt, ha az előző befejeződött. Azt természetesen nem korlátozzák, kinek hány tale-je lehet az oldalon. Ha húszat akarsz írni, akkor húsz történeted is lehet.

Ellenőrizd, hogy eleget teszel-e ezeknek a feltételeknek, illetve, hogy a korhatár-besorolás érint-e Téged.

Ellenőrzés:

Ha kész a történeted, nem árt tartani egy nagy ellenőrzést, persze ha ezt nem tetted még meg időközben a megírt epizódjaid után. Legalább kétszer érdemes újra átolvasni a tale-edet, kijavítani az esetleges hibákat, logikai bakikat, ha felfedezel ilyet átnézés közben.

Ha nem bízol teljesen magadban, és tényleg törekszel arra, hogy minőségi munkát adj ki a kezedből, javaslom, hogy kérj fel valakit lektornak.

A lektor olyasvalaki, aki elolvassa a történetedet, átnézi azt, és megmondja, szerinte mi a jó benne, mik a hibáid, mi az, amit esetleg nem ért és bővebb kifejtést igényel stb. Így még a beküldés előtt javíthatsz rajta, persze ha még tudsz. Bárki lehet a lektorod: barátod, barátnőd, családtagod, ismerősöd, osztálytársad stb. Mindenképpen olyat válassz, akiben maximálisan megbízol, segíteni akar Neked, és tényleg komolyan veszi a munkáját.

Beküldés: 10 rész, vagy a teljes tale beküldése? 

Ebben is megoszlanak a vélemények. Lehetőséged van arra, hogyha kész van a mondjuk 16 részesre tervezett történetedből 10 epizód, akkor beküld azokat. Összeszedtem néhány pontban a pro és kontrákat.

10 rész beküldése:


Előny:
- A kritikák, vélemények alapján tudsz módosítani a későbbi részeiden.
- Ha elveszne esetleg a történeted, a beküldött részek már biztosan meg vannak mentve, és talán ez segít abban, hogy ne add fel, és újra megcsináld a Simsben a helyszíneidet, szereplőidet.
Hátrány:
- Ha elromlik a játékod, elvesznek a mentéseid, és nincs kedved újra felépíteni, megcsinálni mindent, lesz egy félkész történeted az oldalon, és azt valamilyen úton-módon le kell zárnod (talán nem úgy, ahogy szeretted volna), hogy fent maradhasson a My Sims.hu-n.
- Nem biztos, hogy tudod tartani a határidőt. „Szaggatottan” jelennek meg a részeid, olvasókat veszíthetsz, ha csak havonta jelentkezel új epizóddal.
- Elmegy időközben a tale-től a kedved, nem akarod már befejezni, így kárba vész a munkád. (A szabályok szerint, 3 hét állás után leszedik a történetet az oldalról, de ha jelzed, hogy még nem tettél le róla, munka alatt van, csak nincs időd, akkor nem lesznek veled szigorúak.)

Egész tale beküldése:
Előny:
- Már biztosan van egy befejezett történeted.
- Nem szorít határidő, ha elvesznek a mentéseid, az már nem befolyásolja a tale-edet.
- Ha kész van a teljes tale, egészben látod a történetet, így ha újraolvasásra, ellenőrzésre kerül sor, jobban átlátod, min lehetne még módosítani, könnyebben észreveszed a logikai bakikat, a felesleges cselekményszálakat stb.
Hátrány:
- Mivel már kész vagy, a kritikák, vélemények tükrében nehéz a későbbi részek utólagos javítása, és így már csak a következő tale-edben tudod hasznosítani ezeket a jó tanácsokat.

buksi1

Ha eljutottál odáig, hogy e-mailben már csatoltad a történetedet, akkor nincs más hátra, mint egy rövid levélke megfogalmazása, hogy ki vagy, mi vagy és mit szeretnél.

Ne felejtsd el a levélbe az írói neved, a tale-ed címe és az esetleges korhatár-besorolásra tett javaslatod mellett azt is leírni, milyen műfajú a történeted: romantikus, családi dráma, természetfeletti, fantasy, krimi, horror, thriller, vagy még kreatívabban: lovas, táboros, zombis, varázslatos, bosszúállós, nagymamis stb.

Sokan csinálják azt, hogy amint kész egy újabb epizódjuk a tale-jükből, már küldik is a szerkesztőknek. Lehet ilyet csinálni természetesen, de csak akkor érdemes, ha véleményt szeretnél kérni az adminisztrátoroktól, szeretnél felőle megbizonyosodni, hogy a tale-ed megfelel az általuk felállított követelményeknek. Ha nem erről van szó, abban az esetben én nem látom értelmét a darabonkénti küldözgetésnek. Ezzel egyrészt terheled az adminokat, hogy őrizgetik Neked a részeidet, amíg össze nem gyűlik a kötelező tíz, másrészt feleslegesen lesz előre tele a tárhelyük, és újabb plusz munkát jelent ezeknek a részmunkáknak a későbbi törlése, ha esetleg nem érkezik be újabb adag egy bizonyos idő után.

Tehát inkább vagy a kötelező tízet, vagy a teljes tale-t csatold!

Az ajánló: 

ajánló

A Sims Tales topicban lehetőséged van a megjelenés előtt reklámoznod, ajánlanod a történetedet, hogy felkeltsd a lehetséges olvasóid figyelmét.

A kezdetekben előszeretettel írta oda mindenki az összes ötletét, ami eszébe jutott, mostanra szerencsére már sikerült megértetni a lelkes írókkal, hogy oda lehetőleg csak azok a tale előzetesek, ajánlók kerüljenek, amelyek BIZTOSAN megvalósulnak és lehetőség szerint 3 hónapon belül megjelennek. (Ha mégsem így történik, az ajánló törlésre kerül. A bizonytalan, lehetséges ötleteket a „Beszélgessünk…” topicba kell írni.)

Ami egy jó ajánlóhoz kell:

Tale-ed címe, esetleg alcíme, ha van

Részeid száma

Korhatár

Műfaj

Játék, amivel készül

Tartalom, ajánló

Amit színesítésként hozzáilleszthetsz:

Előzetes videó

Bemutató kép/plakát

Képek a tale-ből

Idézetek, részletek a tale-ből

Bemutató videó és kép:

 

op

Ha már az előző témánál említettem, akkor ki is térnék erre. Ha olvastál, vagy belenéztél tale-ekbe az oldalon, láthattad, hogy némelyiknek az úgy nevezett adatlapjánál nem csak maga a cím, a műfaj, a tartalom és az epizódcímek olvashatóak, hanem bizony van, amelyiknél kép, esetleg videó is szerepel.

Ez természetesen nem kötelező, csupán színesítője egy tale-nek, ami pluszt ad hozzá, könnyebben azonosítható lesz az olvasók számára.

Ha elég kreatívnak érzed magad hozzá, akkor ne félj ilyen bemutató képet/videót készíteni! Az se baj, ha nincs ilyen egy tale-nél, de mint mondtam, sok olvasónak pluszt jelent.

Vélemények:

értékelések

Kényes téma. Nem véletlenül hagytam majdnem a végére. Nem sok író van vele tisztában, remélem, Te tudod, hiszen már többször emlegettem, hogy a MySims Fórumában van egy olyan téma, hogy Sims Tales, ezen belül is egy olyan, hogy Értékelések. Ide tudják leírni az olvasók a véleményüket az éppen futó, vagy már befejezett történetekről. Minden bizonnyal, Te is fogsz kapni értékeléseket, így azokat ebben a topicban kell keresned.

Az első, amit mindenképpen meg kell értened, hogy KRITIKÁT KAPNI JÓ!

Mint ahogy azt az első fejezetben is leírtam, nem lehet mindenkinek megfelelni, és valószínűleg olyan nem is fog soha előfordulni, hogy MINDENKI imádni, szeretni fogja a történetedet.

Azzal, hogy beküldöd a tale-edet, egyben vállalod azt is, hogy bárki véleményezheti azt, és ez gyakran nem mindig csak pozitívumokból áll, hanem bizony negatívumokból is.

Jó kapni pozitív értékelést, mert megerősít abban, hogy valamit jól csináltál, ügyes vagy, biztat, segít Téged a folytatásban, de ugyanúgy jó negatív értékelést is kapni, mert abból láthatod, min lenne tanácsos változtatni, miben lehetne még fejlődnöd. Az ilyen kritikákat hívjuk építő kritikáknak, hiszen ezekből csak tanulni tudunk.

Szívesen írnék még egy teljes tippet arról, hogyan kellene amúgy helyesen és jól értékeléseket írni, de ez a rész most nem erről szól, hanem arról, hogyan kell ezeket megfelelően kezelni.

Függetlenül attól, milyen véleményt kaptál, mindenféleképpen köszönd meg!

Próbálj rá érdemben reagálni. Ha valaki 2 oldalas kritikát írd neked, ráadásul építő jelleggel, ne csak annyit írj rá, hogy „kösz”. Az illető rászánta az időt, hogy Neked írjon, tedd meg Te is azt, hogy nem egy fél mondattal tudod le. (Valószínűleg ilyen kurta válasz után többet nem is lesz kedve Neked írni.)

Nem kell minden kritikát/véleményt elfogadnod! Nem gondolkozunk egyformán, más az ízlésünk, a meglátásunk. Ha úgy tetszik, szelektálj a vélemények közül, döntsd el, miben van igaza az olvasónak (pl. valóban sokáig húztam el a bevezetést, és összevonhattam volna pár részt az elején), és miben nincs (pl. nem, ez az esemény nem volt felesleges, a későbbiek során fontos jelentősége lesz). Nem szégyen, sőt dicséretes, ha elismered a hibáidat.

Ha az olvasó leírta, hogy mi volt a véleménye az új részedről, Te is írd le, hogy Te miképpen gondolkoztál, amikor megírtad. Miért így csináltad, mit szerettél volna ezzel vagy azzal elérni. Nem kell egyetérteni mindenben, de így legalább megérthetitek egymás gondolkodásmódját.

Ne legyél túl önkritikus magadhoz, nem kell mindenre azt hinni, hogy hiba, viszont az se jó, ha mindenáron ragaszkodsz ahhoz, hogy a Te történeted márpedig tökéletes, ennek megfelelően mindenki elmehet az Óperenciás-tengeren túlra, mert minden úgy nagyszerű, ahogy van. Tudod, arany középút.

A kritikák fogadása és az arra való reagálás az intelligencia mércéje. Ezt tartsd szem előtt, amikor olyan kritikákra válaszolsz, amelyekben főképp negatívumok szerepelnek. Ha kell, akkor fuss egy kört a ház körül, tarts egy kis szünetet, és csak tiszta fejjel ülj le választ írni!

Ne süllyedj le annak a szintjére, aki csak pocskondiázni tudta a tale-edet, ne vágj vissza! Higgadtan és kedvesen válaszolj, azzal lehet a legkönnyebben leszerelni az ilyen kötekedőket. Ha másképp nem megy, szólj valamelyik moderátornak vagy adminisztrátornak, hogy valaki nagyon nem bír magával.

Ne szegje kedvet, ha nem mindenkinek tetszik a tale-ed. Ne akard néhány negatív kritika után leszedetni az oldalról és sértődve elvonulni a Fórumról! Emlékezz, ezt vállaltad, amikor beküldted!

Tudom, hogy nehéz és könnyű azt mondani, de próbálj meg pozitívan állni ezekhez a kritikákhoz! A legtöbb olvasót jó szándék vezérli, amikor képernyőre veti a gondolatait.

 

És még egy apróság. Attól, mert Neked van éppen futó történeted az oldalon, Te is írhatsz véleményt a többi tale-ről. Voltak régen olyanok, akik sérelmezték, hogy nem igazán értékelik a történetüket. Erre én mindig azt mondtam: ha mi nem véleményezzük mások munkáját, hogyan várhatjuk el, hogy mások is értékeljék a miénket.

Apróságok:

 

Mindenképpen szerettem volna még egy kis pontot, amelybe az esetlegesen kimaradt tippeket, jó tanácsokat, érdekességeket le tudom írni. (Ezek egy részét a GYIK 6. pontjában is megtalálhatod.)

Egyéb tudnivalók:
- A Sims Tale(s) szót sokan nem tudják, hogy kell helyesen kiejteni, ennek következtében rosszul is szokták ragozni. Helyesen „Szimsz Tél(sz)”. Magyarra lefordítva, „Szimszes történet”. A tale az egyes számú alak, vagyis ez jelenti azt, hogy történet, mese, míg egy „s”-et hozzábiggyesztve azt kapjuk, hogy tales, vagyis történetek, mesék.
Helyes ragozása: tale-t, tale-ünk, tale-je, tale-től, tale-nek stb.
- Lehet ketten is tale-t írni.
- Lehet olyan történetet is írni, ami könyv vagy film alapján készült.
- Hétfőn és kedden van általában Sims Tales nap, amikor az éppen futó történetekből megjelennek az új részek. Ha új tale kerül fel az oldalra, azt egy másik napon, úgy nevezett „Sims Tales Extra” keretén belül mutatják be.

Utolsó jó tanácsok:
- Jó munkához idő kell! Ne kapkodj, ne rohanj, és a legfontosabb, hogy lehetőleg ne csapd össze a történetedet csak azért, hogy minél előbb kint legyen az oldalon.
- Próbáld meg kihozni magadból a maximumot!
- Bizonyos időközönként készíts biztonsági mentést a játékodról és persze a megírt részeidet sem árt valahová máshová is elmenteni.
- A címnél és epizódcímeknél is légy egy kicsit kreatív! Szedj össze minél több ötletet, ne állj meg az első variációnál!
- Sokszor volt már kérdés, hogy ki szerint, mennyi az ideális rész egy tale-ben. Erre sincs helyes válasz. Ha Neked elég 10 rész, hogy elmeséld, megmutasd nekünk, amit szeretnél, akkor tíz részes lesz a történeted. Ha több, mondjuk 25 epizód kell ehhez, akkor annyit írsz meg. Nincs ideális szám, minden Tőled függ! Ugyanez vonatkozik arra, hogy mennyi szöveg/kép legyen egy tale-ben, ez is szintúgy Rajtad áll!

És még a végére egy közvélemény-kutatást szeretnék megmutatni, amely talán segíthet kicsit az olvasók fejével gondolkodni.

- Ha teljesen üres a táj, illetve ha a ház vagy alig van berendezve, vagy ízléstelen bútorokkal van tele.
- Ha egy szereplő napokon, éveken át ugyanazt a ruhát viseli.
- Szerencsétlenül megoldott korszakváltások. A gyerekből egy rész alatt lesz tini, vagy a főszereplő 2 hetet vár egy randira, de közben a gyereke 2 korszakot vált.
- Amikor a szereplőket teljesen elidegeníti az ember, nincs egy sem, akit tudnánk közülük szeretni.
- Valaki egy másik történetet akar lekoppintani.
- Rossz a tale felépítése.
- Előre kiszámítható, hogy mi lesz a történet vége, nincs benne semmilyen csavar.
- Ha valaki nem néz utána a dolgoknak. (Pl. a terhesség jelei nem másnap jelentkeznek.)
- Ha a képeken látszik a kristály, a szöveg- és gondolatbuborékok, és nincsenek felhúzva a falak.
- Ha szobáról szobára végigjárjuk a házat. („Ez itt a konyha. Itt főzünk. Ez itt a nappali. Nagyon szép és modern. Itt az én szobám.” stb.)
- Ha sok a szóismétlés.
- Ha kevés a cselekvést leíró mondat.
- Ha túl rövidek a részek, és nem történik benne szinte semmi.
- Ha a legtöbb kép alatt 1 vagy 2 sor/mondat van.
- Rossz minőségű képek.
- Ömlesztett párbeszédek.
- Rossz helyesírás!

Ezeket sorolták fel a Sims Tales topic tagjai.

A tippsorozat zárásaként szeretném ismételten kihangsúlyozni, hogy ezzel én csupán segítséget, tanácsot szerettem volna Neked adni, hogyan tudsz Sims Tale-t készíteni, és hogyan tudod azt esetleg még jobbá tenni. Rajtad áll, hogy mit fogadsz meg ezekből a későbbiekben.
Én már annak is örülök, ha legalább egy dologban segíthettem, vagy újat tudtam mondani.

Köszönöm, hogy végigolvastad, és sok sikert kívánok a Sims Tales írói pályafutásodhoz!

 

A tippet írta: Etti
Kiegészítette: NoAngelBrigi
Erősen támogatta és hálásan köszöni: Mazsola

My Sims Webáruház